ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Öluffa till Antiparos, Naxos & Amorgos. Del 2. |
Onsdag 29 september NaxosBadbåten till Paros 12.00 inalles 6 passagerare. Gott om utrymme. Hela överdäcket för oss själva. Från Paros 13.00 med färjan till Naxos. (2600GDR) Kaotiskt vid ankomsten till Naxos med rumsraggare som försökte snärja Arne och hans ryggsäck. Jag var mera intresserad av hamncaféet och det traditionella glaset med Kitron, öns citronlikör. Arne försökte skaka av sig rumsraggarna, han hade 7-8 st runt sig. Han meddelade med hög röst att vi ej skulle bo i Naxos stad utan åt Agia-Prokopios till. Ur askan i elden. Resultatet blev bara att han fick lika många nya raggare runt sig. Arne kom sålunda till mitt Kitronbord omgiven av högljudda raggare.
|
Var kväll en promenad till vår lokala favoritrestaurang vid Agia Anna, en promenad på 20 minuter. Stället heter Gorgona och ägs av en härlig grekfamilj vid namn Kapris. Man har även uthyrning av rum men vi har aldrig testat deras utbud. Maten och den familjära atmosfären är dock oslagbar. Maten väljer man vid en disk samtidigt som man erhåller ett glas gratisvin av typ husets. Plåtkaraffer fyller man själv vid tunna i lokalen. Torsdag 30 september Fredag 1 oktober Lördag 2 oktober Vid 15-tiden for vi så in till Naxos. Här var värmen
så påtaglig att vi snabbt tog oss in i gränderna för
att finna en svalkande öl, men det var lögn i helvete att hitta
ett ställe som var öppet under siestan. Alltså till hamnen
och en dyr öl.
Söndag 3 oktober Måndag 4 oktober Just det ja, ett litet tips. Längst ut på hamnplatsen finns ett litet fik. Man går alltså förbi "boskapsbåsen" eller vänthallen om vill kalla den så, och där ute finns fiket. Ett ypperlig ställe, dels prisvärt, öl, raki, eller ouzo kostar bara 300GDR även i säsongen och det allra bästa, här har hamnpolisen, han i vita kläder, pistol o visselpipa sin lilla kur. Man vet precis när ens båt är på ingång, ty då kommer hamnpolisen 15 min innan. Därtill finns invid kuren en liten grind. När omsider man öppnar för resenärerna vid boskapsbåsen, då går vi lugnt o stilla ut genom grinden och kommer alltså allra först ombord. En varning dock, vid färjeförseningar synes priserna stiga märkbart på hamnfiket. AmorgosEn timme försenad anländer den dånande Dolphinen. Avresa
18.00 till Amorgos dit vi anländer 50 minuter senare efter en skakig
o bullrig resa. Ett plus är dock rökavdelningen längst
bak högst upp för oss inbitna rökare. Byn är väldigt liten och sträcker sig runt hamnen o badvikarna. Alla känner alla och efter 2 dagar känner de även turisterna personligen, vet var man bor etc. Arne kom genast att bli god vän med den äldre greken i market-butiken. De satte sig genast ned och delade en retsina och skivade salamikorv samt dryftade Cypern-frågan . De flesta matställena hade redan stängt för säsongen med 4 st var öppna tur nog. Turister var som sagt bristvara så på kvällen satt 7-8 st per krog ungefär. Menyn var bara att glömma. Man frågade vad de rekommenderade och tog detta. Skulle någon prompt ändå ha någon annat än dagens rätt, då for kyparen ut på byn med skoter för att fixa beställningen. Arne hade tur och fick sin Stifado var kväll. En incident inträffade dock redan första kvällen när kyparens minderåriga barn började kasta stenar på hundar som höll till runt borden. Arne, som stor djurvän, repade humör och tog tag i barnen samt fick fram föräldrarna. Sedan frågade han om inte Grekerna var stolta över att vara medborgare i EU. Svaret var jakande. Nå men er premiärminister har faktiskt skrivit under Amsterdamfördraget där bl annat förbud råder mot att plåga djur. Efter förtäckt hot om kontakt med div ministerier i Aten etc backade dock alla greker och lovade att all stenkastning genast skulle upphöra. Nöjd Arne och sur kypare träffades ändå var kväll på restaurangen. Stifado är ändå Stifado. Själv hade jag tur och fick en gudomligt god tomat- och bönsoppa, mat jag älskar. Soppa är annars en bristvara i lågsäsong på öarna.
|
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera |