Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa runt östra Kreta. Del 5.

Lördag 23.5
Vi började dagen med Keramos berömda frukost. Vi blev bjudna att sitta ner så skulle värdinnan komma med frukosten. På ett bord stod framsatt juice, bröd, skinka, ost , marmelader, yoghurt med honung och frukt, så vi fattade inte riktigt vad hon menade. Så kom hon in med en stor bricka med olika bröd med inbakad frukt, choklad, ost, skinka, örter plus två stora pajer, en med Misitraost och en med choklad. Sist en papperspåse att stoppa ner allt som man inte orkade äta upp! Allt detta plus det som fanns på bordet ingick i rumshyran på 40 Euro. Det blev en hel del att stoppa ner i kylväskan till vår matsäck.

 

 

Vi tog bilen upp till Votonousjön och började vår vandring i Rouvasravinen. Jag gick ravinen för sexton år sedan och minns den som en visserligen dramatisk, men vacker ravin. Nu hade den janserat ordentligt. De flesta säkerhetsräcken hade rasat och markeringarna var bitvis väldigt dåliga. Vi gick fel och efter mycket klättrande hamnade vi i en del av ravinen som tog slut. På nervägen mötte vi ett tyskt par som gjort samma misstag. Dottern på hotellet berättade senare, att dom haft ovanligt mycket regn under våren som förstört stora delar av leden. Man höll bitvis på att rensa och bygga upp den igen.

Efter tre timmars tuff vandring kom vi upp till en platå där det fanns bord och bänkar och möjlighet att fylla på vatten. Tyvärr var det väldigt skräpigt och illa skött. Toaletterna gick inte att använda och det låg papper och "lämningar" överallt. En klar besvikelse, eftersom jag kommer ihåg att det var väldigt vackert där uppe. Jag skulle inte rekommendera någon att gå Rouvasravinen i det skick den är nu, om man inte är en van vandrare.

Vi åt vår matsäck och fyllde på vattenflaskorna - det gick åt mycket vatten för det var varmt - och så började vi nedvandringen. Det gick något fortare och halvväg nere valde vi att följa en grusväg som slingrade sig ner för berget och slutade vid klostret Agios Nikolaos. Därifrån till Votonousjön, där vi hade bilen, var det en kvarts vandring i stekande sol, 28 grader varmt och nästan ingen vind. Trötta och varma kopplade vi av på balkongen och fyllde på vätskebalansen. Så blev det tvätt av svettiga kläder, dusch, fika och vila.

Middag vid halv åtta. Vi hade sett en liten taverna snett ovanför oss på andra sidan gatan. Det var skyltat med "We don´t like war and greek tourist food". Det var alltid fullt med folk så vi gick in och blev välkomnade av en mycket pratsam dam. Hon och hennes gamla mamma drev tavernan. Det fanns ingen meny utan vi fick följa med in i köket och välja av dagens rätter. Det blev en jättegod blandsallad, dolmades, fyllda zuchiniblommor, stekt forell med potatis. Allt hemlagat och från grunden med lokala råvaror. Till det en kanna vitt. Naturligtvis kom raki med söt kaka in plus yoghurt med något vi aldrig smakat tidigare. Strimlade rödbetor kokta i honung. Stickan, som normalt vägrar att äta kommunistgurka, smaskade i sig med synbar njutning.

När vi fick in notan trodde vi att det blivit något fel. 14 Euro!! Så himla gott och så billigt! Vivi, som ägarinnan hette, sa att det aldrig fanns något djupfryst i hennes kök. Hon hatade mikrovågsugnar, allt skulle vara färskt. När hon hörde att vi kom från Sverige, berättade hon att hon i augusti skulle åka till Stockholm. "Alla svenskar kommer hit i augusti för solen, då åker jag till Sverige". Med det vädret som varit i Sverige i augusti i år så fick hon väl sol i alla fall.

Söndag 24.5
Efter vår berömda frukost, varav nästan hälften hamnade i matsäcken, styrde vi kosan mot Matala, där vi tänkt oss en dag med bad och sol och avkoppling. När vi kom dit blåste det halv storm in i badviken, som låg nästan öde. Det var bara att glömma badandet. Vi gick runt i det lilla turistanpassade samhället med souvenir- och klädbutiker, kaféer och tavernor. Vackert och sevärt med alla grottor i berget. Tog en fika vid det vackra torget och tog oss en titt på kartan för att se om det fanns någon strand som kunde ligga skyddad från västanvinden. Kalie Limenes såg bra ut, så vi började åka på små smala vägar, genom trånga bygator, upp efter bergssidan med Messaraslätten under oss och Psiloritis med snöfläckar som otroligt vacker utsikt.

Vi kom ner till Kalie Limenes, en tyst liten by med jättelånga stränder. Tyvärr var stora delar täckta av camping- och husvagnsgäster och som vanligt väldigt skräpigt och dåligt skött. Vi hittade en liten strand vid en taverna där det var ganska lugnt. Åt vår matsäck och tog oss ett dopp. Det var sandstrand och fin botten. Stannade inte så länge, klockan gick mot eftermiddag, så vi tog oss hemåt. Var hemma runt halv fyra, lagom för balkongfika. Det var lite svalare den här dagen, runt 23 grader och mer vind. Kändes som om vi suttit i bilen hela dagen, men hade bara kört tio mil.

På kvällen gick vi till samma ställe, Vergera, som kvällen innan. Blandad sallad, gott bröd med tomat, örter och ost, varsin moussakas och öl, 15 Euro.

Måndag 25.5
En ny dag, där vi började med att på ett artigt sätt be att få frukost utan alla pajer och kakor. Allt var ju jättegott, men lade sig som en stor klump i magen. Vi mådde inte bra av det. Det blev en vanlig grekisk frukost och några bakverk som vi fick välja från den stora brickan. Vi blev också erbjudna kokt eller stekt ägg, omelett, eller i stort sett vad som helst, bara vi sa till, ingenting verkade vara omöjligt. En fantastisk service.

Dagen var helt oplanerad. Frågade på tips på aktiviteter på hotellet. Dom föreslog flera fina raviner och grottor, men vi kände att vi fått nog av raviner. Först tog vi ut pengar i en minibank och sedan åkte vi ner till Moires igen och gick på ett stort SPAR-varuhus. Köpte ouzo och Metaxa till bra pris. Fortsatte sedan efter kusten ca två mil till Agia Galini, en fin liten by nere vid havet. Lång strand med tavernor, kaféer, solsängar och parasoller. Själva byn, som låg en bit ovanför stranden, bestod mest av hotell och uthyrningsrum. Vi tog en fika och gick sedan en promenad efter havet. Verkade en gång ha varit en riktig väg, men efter allt regn och rasmassor var det bara en gångväg kvar, där man på flera ställen fick hoppa och klättra där vägen rasat. Vi träffade ett norskt sällskap som bodde i byn och fick en liten pratstund med dom. Efter en och en halv timme var vi tillbaka i byn och åt en lätt lunch bestående av omelett, bröd med två sorters goda röror, öl och vatten. Raki med jordgubbar den här gången. Vid halv fyra var vi tillbaka på hotellet för fika, dusch och vila.

Middagen åt vi på vårt favoritställe. Vi fick köttbullar i tomatsås, stuffed tomatoes, två små pajer med spenat och svamp, en blandsallad, kyckling med potatis och grönsaker, en kanna rött och två små kakor. 15 Euro!!

Tisdag 26.5
Efter frukost, packning och betalning av rummet, med stor avtackning och önskningar om fortsatt trevlig resa, började vi dagens etapp. Inget bestämt mål fanns från början, men jag hade för många år sedan besökt Margarites, en by känd för alla krukmakerier. Vi lämnade Zaros vid halvtiotiden och åkte efter bergssidan genom små byar med som vanligt trånga passager där det inte gick att mötas. Kom in i Amaridalen, omtalad för sin skönhet. Helt annan natur. Höga berg med Psiloritis i blickfånget, mer böljande gröna kullar och mycket odlingar. Små vita byar syntes överallt klättrande efter bergen. Vi åkte in i Amari för en fika och gick en runda i byn.

Vi passerade klostret Arkadi, där vi missade en vägskylt mot Elefterna, som var vänd så den inte syntes från det håll vi kom. Ganska vanligt, det var andra gången den dagen vi råkade ut för samma sak och det har hänt förr. Strax före Elefterna stannade vi för vår lilla matsäckslunch. Åt upp det sista av den goda Kefalotiriosten vi köpte på Katharoplatån. Vid halv två var vi framme i Margarites. Det fanns gott om uthyrningsrum, vi frågade på en taverna och fick ett jättefint rum nere i byn med kylskåp, vattenkokare, badrum med badkar och stor möblerad altan. Allt jättefräscht. Kaffe och te fanns också på rummet. 40 Euro. Precis när vi fått in allt på rummet kom åska och en regnskur. Det gick över snabbt och vi kunde fika på altanen.

 

 

Tog en promenad i byn och tittade på alla keramikaffärer. Köpte några små flaskor raki med honung och körsbär och ouzu med kanel. Hittade en "supermarket" där vi handlade frukostmat. Kvällen avslutades med middag på tavernan där vi hyrt rummet och med ett ordentligt åskväder. Blixt och dunder runt omkring bland bergen och några rejäla regnskurar. Vi lyckades hinna hem till vårt rum mellan några skurar och sedan brakade det loss ordentligt.

Onsdag 27.5
Lite kylig och dimmig morgon efter regnet. Men när vi åt vår frukost bröt solen igenom och det blev varmt och skönt igen. Efter att ha lämnat tillbaka nyckeln till rummet åkte vi norrut. Strax före Perama tog vi av på en mindre väg ner mot Heraklion, som var markerad som speciellt vacker. Det stämde bra. Väldigt grönt, frodigt, kuperat och med odlingar hela vägen. Många små mysiga byar som vi passerade. Vi stannade till i Anogia, en stor by uppe i bergen. Ett stort utflyktsmål för många, överallt sålde gamla damer i svart dukar, mattor och allehanda handarbeten. Fanns stor parkering innan man kom in i byn, men många turister i hyrbilar trixade sig in på de smala gatorna bland alla fotgängare och fick vända och krångla för att komma ut. Vi gick igenom de centrala delarna, blev jagade av envisa försäljare och flydde ner mot utfarten, där vi tog en fika. Åkte sedan vidare och stannade för en lätt matsäck mitt ute i ingenstans.

Vi kom ner till Heraklion och vid flygplatsen tankade vi bilen sista gången. Så skulle vi hitta vårt förbokade hotell. Hade nog haft lite funderingar om hur det skulle gå, men det visade sig vara väldigt lätt. Bra skyltat från huvudvägen mot centrum och hamnen. Vi checkade in strax efter halv två, packade upp, tog en whiskey på balkongen och gick sedan ner mot centrum, ca två kilometer. Vid Frihetstorget fick vi äntligen våra hett efterlängtade tiropites - ostpajer - och varsin öl och så gick vi in i myllret. Jag ville ha en grekisk almanacka, brukar alltid köpa det för att ha något att titta på och längta till nästa Greklandsresa. Några t-shirts till barnbarnen och sedan orkade vi inte mer utan traskade hem till hotellet igen. Drack ur ölen vi hade kvar och satt och slöade i värmen på balkongen. Middag på hotellet - kebab och stuffed tomatoes och en kanna vin. Allt smakade jättegott.

Torsdag 28.5.2015
Hotellet bjöd på bra frukost. Så var det dags för slutpackning. Det är alltid lite spännande, men vi fick ner allt och väskorna gick att stänga också. Lämnade tillbaka bilen utan anmärkning. Skönt att allt gått så bra med tanke på alla kringelikrokvägar vi åkt på. Lång väntan från halv tio till strax efter elva då vi fick checka in vårt bagage och gå igenom säkerhetskontrollen. Mer väntan med lite förtäring innan vi kunde gå ombord på planet strax efter ett. 13.55, exakt på planerad avgångstid, började planet taxa ut mot startbanan och så gick resan hem lugnt och fint. Sol i Stockholm och 17 grader varmt. Bagaget tog en bra stund att få ut och så var det väntan på buss till parkeringen, men kvart i sex rullade vi ut från Märsta.

Som sammanfattning blev resan en av de bästa vi gjort. Vi är ju Greklandsfrälsta och har varit flera gånger på Kreta, som alltid har något nytt att bjuda på. Den här gången följde vi Kalimeras guide över östra Kreta och den var till stor hjälp. Tack Janne. Allt fungerade jättebra. Vi hann göra allt som var planerat och faktiskt lite till. Vi bodde på nio olika ställen med en snitthyra på 36 Euro/natt. Körde 93,5 mil med vår hyrbil och tankade 50 liter. Det blev inte mycket bad, men det var inte heller planerat, eftersom vi tillbringade mycket tid i bergsbyar och på vandring. Vattnet är inte heller så varmt så tidigt på säsongen. Vi fixade frukost själva där det inte ingick i hyran så 38 Euro/dag gick till mat. Vandringsdagarna hade vi egen matsäck med.

Nu planeras för nästa Greklandsresa - det blir till Samos nästa höst. Besök på Fourni och Agathonissi är också med i planeringen - guider är redan inköpta.

Hälsningar Kerstin och Stig Fröjdfeldt

 

Kreta på Kalimera »

 

Börja om »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera