ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Påskresa till Zagorá på Pilionhalvön |
Byn Zagorá som består av 4 bydelar har tillsammans ca. 2000 invånare och ligger mellan Thessaloniki och Aten ute på Pilionhalvön på ca. 500 m.ö.h.. Grönskan är betagande både i dalar och uppe på alla bergen och bl.a. vildsvin finns det gott om. Från Zagorá och halvön Pilion syns öarna Skiathos och Skopelos (där delar av filmen "Mamma Mia" spelades in). Byn Zagorá är under vintern en skidort och mycket eftertraktad för greker att besöka och för att gifta sig i. Det är "fint" för en grek att säga att han/hon har besökt Zagorá. Härifrån kommer också alla äpplen som säljs i Grekland och även exporten till andra länder är betydande. Vatten till byn togs direkt från bäckar/floder där smältvatten från snön uppe i bergen forsade fram på många ställen. Stora rör som låg i floden uppe på berget försåg byn med vatten. Vattnet gick att dricka direkt från kranen och var mycket gott. Påsken är betydligt större än julen i Grekland och firas ordentligt i kyrkan och i byn. Före Jesus uppståndelse (24.00 på lördagen innan påsksöndagen) åt vi bara grekisk fastemat i Zagorá, inget kött utan grönsaker som var mycket gott. Närvarande på resan var jag Conny Lindell och 7 damer, färdledare var Ingrid Brink som bott 30 år i Grekland varav 20 år i Zagorá. Dag 1 Dag 2 Vólos vackra stationshus.
Dag 3 Efter färgningen blev vi bjudna på grekiska kakor och grekiskt kaffe av Elini (sketo för mig = kaffe utan socker). Ett underligt sammanträffande är att här på Österlen har vi samma tradition med äggapickning till påsk. Därefter en liten handlerunda i Zagorá och sedan lunch på
"Nikis" restaurang. Påskmässa i kyrkan (2,5 tim lång
intressant upplevelse) och därefter middag på Nikis restaurang
med bl.a. merides (friterad småfisk som äts hela). Färgade ägg. Dag 4 Senare samling 18.30 på hotellets andra våning för "happy
hour" då alla tog med dricka och tilltugg som intogs. Kaffe
på kaffét vid 19.30 och senare upplevde vi processionerna
som kom från 3 kyrkor där blommsterklädda gravstolar med
stearinljus innehållande en Jesusikon fördes från kyrkorna
till torget och långläsning av präster igen. Mycket härlig
stämning då torget var proppfullt med folk och alla, stor som
små, hade varsitt tänt stearinljus. Kvällsmiddagen intogs
hos "Petros" och hemma igen vid 24-tiden. Gravstolar på torget. Dag 5 Den heliga lågan på prästens stearinljus kommer från Jesus födelsegrotta i Bethlehem. Den kommer med flyg från Israel till Aten under sträng bevakning av militär och polis och där står flyg, helikoptrar, bilar beredda att föra eld vidare från ursprungslågan. Alla kyrkor, även de mest otillgängliga, i Grekland kommer under dagen att få eld som kommer från den ursprungliga elden på Atens flygplats. En mycket stor och välorganiserad apparat som upprepas varje påsk. Efter uppståndelsen (24.00) tänder alla de medhavda vita ljusen, de första från prästens låga och sedan tänder alla av varandra och luften fylldes av fyrverkerier och övrigt smällande. Om man kan hålla elden vid liv hela vägen hem görs ett kors med sotet vid ytterdörren som sedan skyddar mot allt ont under året. Därefter traditionell soppa efter uppståndelsen på restaurang "Petros" som tillagas på inälvor från påsklammet (inte så smakligt) men vi åt annat också. Hemma igen vid 02-tiden. Dag 6 Påskmåltiden fick vi avnjuta på vårt eget hotell ute i trädgården när lammet som grillades var färdigt och med det tillhörande rätter och gott vin. Sedan till torget för en fika på kaffét, det blev grekiskt kaffe utan socker = sketo. På kvällen åt vi mycket goda pizzor på torgets kafé. Inbjuden på morgonpromenad. Lammgrillning i trädgården. Dag 7 Innan ceremonin i kyrkan som började 13.00 intog vi en sandwich tillsammans med en cappuccino på vårt torgkaffè. Dopet var en upplevelse där prästen fyllde vatten i dopfunten och hällde i olivolja som välsignades med att han gjorde korstecknet ett par gånger ovanför vattenytan. Barnet kläddes av innan dopet och smordes in med olivolja och blev sedan nedsänkt i dopvattnet under ljudliga protester. Därefter fick barnet nya kläder på sig som enligt sed hade skänkts av gudföräldrarna. En hårlock klipps från barnet som skall symbolisera barnets tacksamhet för dopet och är en gåva till gud. Vid utgången från kyrkan fick vi alla en liten påse med dopkonfekt och en bakelse (jättegod). Efter dopet åkte vi till stranden där lunch intogs och som punkt över det hela avslutades det med choklad/grädde på ett strandkaffé. Samling 20.00 då vi blev bjudna på en grekisk kaka på
torgkaffet. Barndopet i kyrkan. Dag 8
Dag 9 Hälsningar Conny Lindell |
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera |