ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Semester i Chania och Nea Chora på Kreta |
Även i år så blev det Nea Chora på Hotell/ Apartments Kristina gamla delen av hotellet. Vilket i år blev en nitlott då hettan blev oss övermäktiga på "SOLSIDAN", det blev till att hyra "Air kondition" för 40 €/vecka perfekt för hotellets plånbok. Så nästa år byter vi till appartments och bokar flygstol. Vi chansar inte på semesterlottot! Stranden låg 50 meter från oss så det svalkade av balkongen något under kvällen och natten, så man kunde njuta av lite drickbart och vindruvor eller andra frukter. De små öarna och grunden gjorde så att det kunde badas även under rödflaggen, toppen för alla vuxna och barn förstås, 2 solstolar och parasoll 5 €. Besök i Hania stad; Det tar ca 15 minuter om man genar lite in till den samma från Nea Chora. Här kan vi konstatera att Fast Food TASTY på Halidon 78 (runt hörnet här ligger "vår skivshop") har chanserat glöm vårt föregående års tips. Vi kan dock tipsa om ett trevligt och lite svalkande ställe till höger om fontänen, Café o Ouzeri Muses, där vi trivs. Samt om man tar till vänster in på hamnpromenaden så finns det på vänster sida (vart annars? Vatten på andra sidan :) tredje stället ett trevligt ställe som har Craft. Så hade lördagsmarknaden flyttat tillbaka till Stadion och nu var inget krimskrams utan bara Grönt, Ost, Frukt och "Hemodlat" så som det ska vara på Kreta enligt deras egna "renhetslagar". Man får ju inte missa att luncha på Saluhallen, det gjorde vi 5 gånger hos vår favorit Ezstiatorio Marmaritzakis som ligger i den vänstra gången på högersida. Vi gör då entré från torget utanför hallen. Här är det trångt och kolgrillen går för fullt särskilt på lördagarna. Då det finns kokoretsi (lammlever och njure inlindat i lammbringa), lammskalle, brisola och lokaniko (lammkorv här) samt lite andra rätter och soppa att välja på. Men pröva lammkotletter/t-bonestek från slaktarbänken. Här styckar man köttet på plats och sedan direkt på kolgrillen. Man kan bli religiös för mindre! Priset varierade beroende på hur mycket vi åt och drack men 13 -18 € för två till lunch är väl helt OK? Allt hemgjort och 90 % inhemska gäster säger väl det mesta, tyvärr så törs inte turisterna komma in, de går till något "finare" ställe! Det är vi tacksamma för så vi får plats att luncha. En tur till Eleftherias Square; Runt torget finns det mycket trevliga caféer och restauranger. Tips To Spitiko vid bushållplatsen vd torget/rondellen där vi drack den bästa Frapén och där det finns Craft på pumparna, hurra! Där Hania borna sitter! Efter våra utsvävningar här så tog vi A. Papandreo mot saluhallen, väl framme där så till vänster in på Skaldi och sedan in på Selinou där Skaldi delar sig och till vänster blir Kissamou. Har tagit denna tur så får ni se hur Hania borna bor och lever m.a.o. "äkta stadsliv" och knappt inte en enda turist förrän hamnen närmar sig!. Övriga stadsturer så kolla in Jannes Kalimera Guide över Hania. Marknadsbesök |
Tips på mat och dryck i Nea Chora På Papanikoli låg också restaurang To Katofili nu har de bara Ouzerian kvar där man får fråga vad som bjuds (mest fisk). Här siter bara "grekerna" och en och annan bortkommen turist! STELISIA Akti Papanikoli 2; Då var vi tillbaka på vår" Taverna". Här härskade fortfarande ANNA som ägde stället och lägenheterna som fanns i huset. Härlig underhållning och skämt samt gott grek kaffe, vin samt övriga drycker ingick i trevligheterna. För att inte tala om Ouzo Mesen med små varmt och kalla tillbehör, den blev man lagom mätt på, allt för 8 € för två personer! LOGARI rosé på flaska kan rekommenderas kostar också 8 pengar. Bli en liten stammis här så bjuds man på trevligheter då och då ex. syltade apelsiner med yoghurt från "bergen", frukt och RAKI från samma område, m.m. Då kan man också beställa mat!?!? Vi bokade in hemlagad Kleftiko samt Stifado på kanin, "Jösses" vad det smakade bra Här hade vi bokat bord till "Sardella Festivalen" som ägde rum sista måndagen i augusti, det var kul att vara med på. Då hade man gått man ur huse för att se på uppträdanden, äte sardiner, umgås, festa, se på fyrverkerier m.m. Anna erbjuder också uthyrning av rum, de var trevliga och hade ett överkomligt pris 40 - 45 € beroende på längd och säsong. Ölvänner I staden finns öl från mikrobryggeriet Craft Microbrewery Peania Greece Pilsner som var en öl med mjuk beska och en doft/smak av humle samt lite färskölskaraktär. Kolla in på "ditt café" om de har en sådan skylt. Craft KVALITETS handgjorda ÖL Achilleas i Nea Chora hade en Pilsner/Lager 5,2 % från Cretan Brewery Zounaki Chanion,Chania ????? ett färsk och ofiltrerat öl framställt Zounaki Kidonias från Chania Kreta Brewery Produktionen är enligt de tyska renhetslagarna från 1516 utan någon kemisk och termisk behandling, utan tillsatser. Man brygger 3 gånger i veckan, och producerar 500 liter varje gång. Enbart på ett fat och speciellt konstruerade kylskåp av Smashing och det testade vi förstås! Den har en rik och fylliga smak med en torr efterbeska, ölen var lite spritsig som den ska vara om den är bra gjord, doft av mikrobryggeri. Passade otroligt bra i värmen! Den fanns på några fler ställen i Hania, PROVA! Den var mycket bra och god. På flaska fanns här också öl från; Blond European-Style Pilsener 4.80% Opastöriserad och ofiltrerad och gjord med de tyska renhetslagarna , humle och vatten, kornmalt, och jäst, allt ekologiskt odlat. Liten mild söt doft, liten besk smak som snabbt försvinner och ersätts av en liten sötma, Njaa! Men klart bättre än en Mythos på flaska! Mörk European-Style Dark/Münchner Dunkel 4.80% Har en bra balans mellan sött och bitter smak, doftar lite karamell och söt jäst. Klart bättre än Blond KEO lager öl från Cypern testades "muller i magen öl" glöm den! Hälsningar Amsterdammer och E-KA
Läs om Chania på Kalimera »Läs om Nea Chora på Kalimera » |
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera |