ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Två veckor i Kokkari på Samos. Del 2. |
På kvällarna äter vi ute och det finns många ställen att välja på. Första kvällen går vi på Meltemi, en fiskerestaurang på vår gata. Namnet betyder "den nordliga vinden från de Joniska öarna" läser jag i romanen Illusionisten av John Fowles. Vi äter olika rätter, men inte fisk, och alla är nöjda. Återvänder veckan därpå för att prova på färsk fisk och den är lika vällagad. Det är fullt på restaurangen när vi kommer, men ett extrabord bärs snabbt fram så vi får sitta på klapperstensstranden. Klart plusställe. Korrekt service, god mat, inget fjant och inga inkastare. Barnen gillar restaurangen Bibelo, som ligger vid en bro "mellan strandpromenaderna" i centrum. Jag äter god stifado. Stora portioner, lite svullamat. Man klarar sig utan förrätt.
Restaurant Bibelo, barnens favorit.
Vi provar två av strandpromenadens restauranger trots ihärdiga inkastare. Extremt trevlig personal och många - en som visar oss till bordet, en som kommer med menyn, en annan som dukar bordet Barnen undrar hur många som jobbar där! Inget fel på maten, men den är ganska menlös. På Stamnos har vi bättre tur. Min man och jag äter olika lammrätter - långkok, gott och smakrikt. Överlag - långkok är nästan aldrig fel. Fyllda tomater och paprikor är goda och jag har hittills aldrig ätit en dålig briam (ugnsstekta grönsaker). Vårt hotell har en sportbar, Ilias bar, med storbildsskärm - perfekt vid fotbolls-EM. En kväll provar vi restaurangen, eftersom de visar en Hammarbymatch. Fascinerande med grekisk kommentator. Maten kan vi inte rekommendera. När barnen i fortsättningen missköter sig hotar vi med att äta på hotellet! Restaurant Mythos med lite plastig innergård betraktar vi som
en turistfälla. Det är där jag myntar uttrycket "Jag
skiter väl i servicen - bara maten är god!" Personalen
är supertrevlig och hjälpsam. Maten ser snygg ut på tallriken,
men köttet är torrt, fisken smaklös... Inte särskilt
kul. Vi dricker ett väldigt gott vin som jag inte lyckas hitta i
affären, Retsina Boutari, en mjukare retsina.
Gränd i Kokkari.
Vi får anledning att förklara ordet pittoresk för barnen.
Vandring till Vourlites Det är sen förmiddag och vår medhavda termometer visar
36 grader. Min man, som planerar att ligga vid poolen och läsa
deckare, säger: "Jamen, passa på och gå nu när
han vill gå!" Sonen och jag ger oss iväg med mycket vatten
och Sunflower-guiden i ryggsäcken. Sunflowerguiden är bra som
inspirationskälla, men när jag försöker följa
den går vi vilse. Följ helt enkelt skyltningen "Vourlites
footpath" vid byn Kokkaris slut. En asfalterad väg går
uppåt, man passerar en liten olivlund, tar till höger (skyltat),
går under en liten "stenbro", passerar växthus och
kommer in på en lummig skuggig stig, går över en bäck
på stenar tills man kommer upp på en liten väg.
Den frodiga grönskan innan man kommer upp i bergen.
Mana springs på vänster sida ska man passera och bara fortsätta
rakt fram. (Vi gick fel där, men fick hjälp av två
greker som skakade på huvudet åt att vi skulle gå till
Vourlites.) En traktorstig följer, det lutar svagt uppåt hela
tiden och solen gassar. Skugga är det ont om.
Tuffa traktorstigen utan skugga.
Slutligen når vi stigen som tar vid till vänster och brant
och slingrande går uppåt
Men aj, det är vackert!
Utsikt.
Paus under gångturen - ta med mycket vatten!
|
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera |