ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Två underbara veckor på Thassos |
Tisdag 12 Vårt lägenhetshotell, Tarsanás, låg fint vid en välskött strand ca 1,5 km från centrum. Lätt att slinka ner och bada när man kände för det. Rummen var enkla men OK. Vi hade valt terrass istället för balkong och fick nu var sin halva av en "terrassbalkong" med några trappsteg ned mot trädgården. Havsutsikt fick vi också. Och duschen var varm alla tider på dygnet. Rumsstädningen visade sig vara bra. Vår städerska var från Bulgarien och mjuk och vänlig. Hon tyckte att vi skulle resa till Bulgarien - vackrare än Grekland, sa hon! Köksutrustningen krävde en viss komplettering. Den var nog den knalaste jag sett på någon grekisk ö och det vet var och en att det inte vill säga litet. Vi var trötta efter resan, men tog oss till närmaste supermarket, som låg 800 meter bort vid stora genomfartsgatan. Hem gick vi längs stranden och det var den väg vi sedan tog för det mesta. Vackrare och, tror jag, kortare. Middag åt vi på hotellet, vid havet som brusade mjukt och inbjudande. Några vi inte hade bjudit var myggen men de kom ändå. Middagen var vällagad och god, både stifadon och lammkotletterna. Brödet var rostat och fluffigt. Thassos visade sig vara en matö - grekisk mat som smakade hemlagad och var variationsrik. Malatína hette retsinan och den serverades i halvlitersflaskor med kronkork. Bara en så´n sak!
Onsdag 13 Besökte välkomstmötet, eftersom vi ville anmäla oss för två utflykter. Sedan ägnade vi dagen åt att rekognosera i staden. Lunch åt vi på Platanos bar nere vid hamnen. För min del blev det toast med tomat och ost och en flaska Mythos. Tillbaka på Tarsanás badade vi vid hotellstranden, som var lagom långgrund. Vattnet var varmt och ganska klart. På strandpromenaden en bit efter en liten kyrka och några
utgrävningar låg en taverna - oi Moúses (muserna). Där
åt vi andra dagens middag och dit gick vi flera gånger. Där
var alltid fullt - ofta satt där unga greker som åt mezédes
och drack oúzou till. Ibland drack de retsina blandat med coca-cola.
Detta är sant! Vi drack också retsina, men oblandad och med
vatten till. Denna kväll åt vi "arní du chef"
- helstekt, eller möjligen långkokt lamm - ljuvligt gott. På väg ner tog vi oss in innanför ett trasigt staket, så Pelle fick några bilder på Liménas antika teater. Den var mycket hårt restaurerad, men det kändes helt ok eftersom den används vid öns kulturfestival på sommaren. Vad som är fint med Liménas är just detta att staden är byggd på gamla kulturlager och att stadsborna har ruiner till och med i köksträdgården. Väl nere badade vi vid stadens badstrand och åt sedan lunch hos Tákis vid torget. Jättegod moussaká med potatisen lagd bredvid. Tákis var en familjerestaurang där pappa lagade maten och den ene sonen, som pratade bra engelska, skojade med gästerna medan den andre sonen, som nästan inte kunde ett ord engelska, såg ut som om han hellre skulle vilja vara ute på sjön och fiska. Fredag 15 Vi vandrade genom den äldsta byn på ön, Panagía, besökte kyrkan, besåg springbrunnen med vatten från bergen och besökte en oljefabrik grundad 1915. Det var roligt att få se hur oljeframställningen går till. Besöket var pedagogiskt och trevligt upplagt och vi fick se en informativ DVD-film, som avslutades med att fadern i familjen nöjd doppade sitt grekiska bröd i den nypressade olivoljan. Om jag köpte? Jodå. Vi åt hastlunch i sällskap med getingar på en altan med utsikt mot havet. Sedan besök i Alikí, med antikt marmorbrott och tempelruin. De låg fantastiskt vackert mellan två badstränder. Nu har vi sett varifrån marmorn till Párthenon och till Agía Sofía i Konstantinopel kom. Nästa stopp blev Ágios Michaïlis, ett kloster vid havet söder om den gamla byn Theológos. Klostret grundadest av en munk från Atos, men var nu nunnekloster. Ett levande kloster - man var i färd med att bygga en ny stor kyrka. Atos skymtade på avstånd i soldiset över havet. Ett snabbdopp fick vi i Thássos näst största by, Limenária, innan det var dags att återvända. Vi åt middag hemma på hotellet. |
Lördag 16
Filippi var imponerande med jättelika utgrävningar. Vi gick på Via Ignatia, vägen som gick mellan Öst- och Västrom, såg biskopens hus med de stora förråden med mat för de fattiga, såg ruinerna av fyra stora basilikor, for förbi Pauli fängelse och fick besöka den antika teatern. Från Filippi for till droppstensgrottorna i Alistráti - en upplevelse som väl mätte sig med vissa sekvenser i filmen Sagan om Ringen. Efter lunch, med getingar men med bättre om tid än dagen före, for vi tillbaka genom det Makedoniska landskapet till Keramotí och tog färjan hem till Thassos. Kvällsmat blev en toast på Plátanos. Söndag 17 Vi åt middag på Moúses - festligt, fullsatt, billigt, gott - och fortsatte in till staden och ett IT-café för att bevaka valet hemma i Sverige. Det var spännande - det stod hela tiden och vägde mellan blocken. Pelle och jag gav upp, vandrade hemåt och tog kontakt med hemmafronten per SMS för att få veta hur kommentarerna på TV lät. Måndag 18 Tisdag 19 |
Onsdag 20 Torsdag 21 Denna gång brydde vi oss inte ens om att leta efter en getingfri plats - vi visste att vi inte skulle hitta någon och än hade vi inte blivit stungna. Vattnet var varmt, det var inte så mycket folk vid badstranden och ännu färre i vattnet och de få regndroppar som föll över oss förhöjde snarare livskänslan. Så vi låg i länge. Lunchen åt vi på en strandtaverna, som såg trevlig ut med blåvitrutiga dukar, men där maten inte på långa vägar nådde den nivå som vi vant oss vid på Thássos. Vi hade hamnat på en turistfälla! Jag tog gyros och kyparen var förtänksam nog att visa att jag skulle hålla kvar servetten över köttet. Annars hade jag fått dela det med alla getingarna. Men när jag ätit upp så mycket jag orkade hade jag ett stort nöje av att betrakta dessa samma getingar. En slog sig ner på en kvarbliven köttbit, skar noggrant ut en fyrkant av köttet och lyfte så med biten mellan käftarna, mycket vingligt eftersom biten var så stor. Sedan singlade den omkring över våra huvuden tills den hittade en plats där den kunde slå sig ner och äta i lugn och ro. Intressanta varelser getingar! Vi gick landsvägen hem. Nu sken solen så det blev bad vid hemmastranden också. Kvällsmat åt vi på vår terrass. Fredag 22 I Kavalla stannade vi vid Paulikyrkan och fotograferade innan vi skyndade upp till Fortezzan, som ligger högt ovanför Kavalla i den stadsdel som kallas Panagía. Borgen, som är från första hälften av 1500-talet, byggdes av turkarna ovanpå en bysantinsk anläggning som förstördes 1391 när turkarna intog Christópolis, som staden då hette. I borgen råkade jag ut för den enda stöld jag varit med om under 20 års resor i Grekland. När jag skulle fotografera Pelle vid muren som vette mot staden och den stora akvedukten, la jag ifrån mig min guidebok och saknade den inte förrän vi gått ut från borgen och kommit en bit på väg. Och när jag efter 10 minuter kom tillbaka till platsen var den borta! Hoppas den som tog den får nytta av den. Den var på engelska och alltså mycket användbar. Att jag förlorade min bok med kartor betydde att jag inte hittade till de museer jag tänkt att vi skulle besöka - men å andra sidan längtade vi vid det laget mest efter en taverna och lunch. Vi hittade en familjetaverna längre ner i Panagía - mittemot den gamla teologiska skolan (eller madrasen som jag tror att de högre utbildningsanstalterna inom islam hette). Där fick vi en taramosaláta, som smakade lika bra som Manólis hustrus tárama på Skiathos! Pelle hade fått skavsår så vi tog en mycket kort vända runt hamnen innan vi slog oss ned vid en öl och en coca-cola på en bar. Där under träden vid hamnen satt många lediga gymnasister och spelade távli. Lärarna strejkade i Grekland och hade så gjort en hel vecka. Sedan åkte vi och alla bulgarer och polacker hem till Thassos igen. Middag åt vi i mattältet på Tarsanás. Det åskade kraftigt men vi satt i lä och hade det bra. Vi åt múdes saganáki. Lammköttet var på upphällning så här i slutet av säsongen. Men musslorna var goda. Lördag 23 Efter lunch på Cheers, en engelsk pub som turligt nog serverade grekisk öl, gick vi hem, badade och läste. Söndag 24 Kyrklunch åt vi i hällande regn under taket på Cheers. På vägen handlade vi i vår supermarket och var fullständigt plaskvåta när vi kom hem. Men så klarnade det upp framemot kvällen - och vi gick in till staden, vandrade upp längs Agóran, förbi en trädgård med en Heraportal, vidare upp ovanför hamnen, upp till Agíoi Apóstoloi, ner mot strandpromenaden och till Sími, en fiskerestaurang som vi gått förbi några gånger och där en i sällskapet upplevt en "Garides saganaki" förra gången hon var på Thassos. Kocken kanske inte var densamma, men maten smakade bra även denna gång. Mörkret föll medan vi satt där och fiskebåtarna sökte sig in mot hamnen. Vi hade haft en fin söndag, trots regnet. Och när vi återvände hem längs strandpromenade lyste böneljusen i den lilla kyrkan Måndag 25 Tillbaka på Tarsanás badade vi igen, läste och på kvällen gick vi för sista gången till Moúses och åt middag. När vi tog adjö berättade vi att vi tyckt om att äta på Moúses, men att vi skulle flyga hem nästa dag. Då hämtade kyparen en flaska makedoniskt rödvin och gav oss. Sådana är de grekerna! Kanske tyckte han också att vi skulle lär oss att dricka kokkinó krasí och inte bara retsína. Tisdag 26 Hälsningar Catharina Kjellgren
|
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera |