ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Recept på grekisk Gigantes med fläsk |
När vi är i Grekland brukar vi ibland köpa hem fava och gigantes. Fava är gula ärtor och gigantes är stora vita bönor. Vi köper gärna på Kreta eller Santorini där de anses vara de bästa i Grekland. Gigantesbönarna nedan köpte vi i den trevliga byn Zaros på Kreta. Nedan kan du följa tillagningen av gigantes. Vi lyxade till
det och använde bogfläsk för att få till en riktigt
mustig gryta. (Recept på just denna variant av gigantes finns längre
ned på sidan.) Innan man börjar tillaga denna fantastiskt goda
och välkända grekiska maträtt måste man lägga
bönorna i blöt i 24 timmar.
Först lägger man bönorna i blöt i 24 timmar.
Nu har bönorna legat i vatten i 24 timmar och ska sedan kokas.
Här kokar sig tomatsåsen mustig. |
Sedan läggs bönorna och annat (se recept längre ned) i en ugnsplåt.
Här har vi lagt till bogfläsk och nu börjar grytan musta till sig ordentligt.
Efter 45-60 minuter i ugn är det dags att smaka av. |
Dags att äta, och jag kan lova att det smakade gott!
Den här hemlagade gigantes är faktiskt den godaste vi någonsin ätit. Till och med godare än den vi brukar äta på Taverna Omonia på Tilos, och det säger inte lite. Brödet kallar vi paskette och är hur gott som helst, och väldigt enkelt att göra. (Recept på brödet finns längre ned.) Recept på gigantes med fläsk. (Alla mått är cirka-mått.) 800 g grytbitar av fläsk (t.ex. bog eller sidfläsk) Bönorna: Tomatsås: Fläsk: Gigantes:
Recept på brödet. 12-13 dl vetemjöl special (byt ev ut 1-2 dl till valfritt grovt
mjöl) Recept: Camilla Eklund.
Fler recept på grekisk mat » |
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera |