Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Recept på grekisk Gigantes med fläsk

När vi är i Grekland brukar vi ibland köpa hem fava och gigantes. Fava är gula ärtor och gigantes är stora vita bönor. Vi köper gärna på Kreta eller Santorini där de anses vara de bästa i Grekland. Gigantesbönarna nedan köpte vi i den trevliga byn Zaros på Kreta.

Nedan kan du följa tillagningen av gigantes. Vi lyxade till det och använde bogfläsk för att få till en riktigt mustig gryta. (Recept på just denna variant av gigantes finns längre ned på sidan.) Innan man börjar tillaga denna fantastiskt goda och välkända grekiska maträtt måste man lägga bönorna i blöt i 24 timmar.

 

Recept på grekisk Gigantes med fläsk.

Först lägger man bönorna i blöt i 24 timmar.

 

Först måste man blötlägga bönorna som ska vara till grekisk gigantes.

Nu har bönorna legat i vatten i 24 timmar och ska sedan kokas.

 

Till gigantes från Grekland kokas bönorna med lagerblad och pepparkorn.

Här kokar sig tomatsåsen mustig.




Sedan läggs bönorna och tillbehör i en ugnsplåt. Se recept på grekisk gigantes längre ned.

Sedan läggs bönorna och annat (se recept längre ned) i en ugnsplåt.

 

För att få en gryta med gigantes från Grekland mustig tillsätter vi bogfläsk.

Här har vi lagt till bogfläsk och nu börjar grytan musta till sig ordentligt.

 

En gryta med gigantes från Grekland ska vara i ugnen mellan 45-60 minuter.

Efter 45-60 minuter i ugn är det dags att smaka av.


Här kan du lära dig laga gigantes från Grekland. Grekiskt recept.

Dags att äta, och jag kan lova att det smakade gott!

 

Den här hemlagade gigantes är faktiskt den godaste vi någonsin ätit. Till och med godare än den vi brukar äta på Taverna Omonia på Tilos, och det säger inte lite. Brödet kallar vi paskette och är hur gott som helst, och väldigt enkelt att göra. (Recept på brödet finns längre ned.)

Recept på gigantes med fläsk. (Alla mått är cirka-mått.)

800 g grytbitar av fläsk (t.ex. bog eller sidfläsk)
0,5-1 dl vitt vin
500 g gigantes
4 lagerblad
10 hela korn peppar
Vatten
1 röd lök
3 klyftor vitlök
2-3 morötter
5 stjälkar bladselleri (inkl. bladen)
1 burk hela tomater
1-2 dl olivolja inkl. till stekning
2 msk tomatpuré
Ev lite honung
Ev hackad dill
Salt, peppar

Bönorna:
- Blötlägg bönorna i 12-24 timmar.
- Häll av vattnet och skölj bönorna noga i kallt vatten.
-Koka bönorna i 10-15 minuter. Häll av vattnet och skölj bönorna i kallt vatten. (Detta steg tar bort en del av de gasbildande ämnena som finns i bönorna.)
- Koka bönorna i nytt vatten med lagerblad och pepparkorn (inget salt, då blir skalet på bönorna hårt) i 45-60 minuter. Bönorna ska var mjuka men fortfarande ha motstånd.
- Häll av vattnet och skölj i kallt vatten, ställ åt sidan.

Tomatsås:
- Hacka lök och vitlök; skär morötter och bladselleri i bitar.
- Fräs grönsakerna i olivolja.
- Tillsätt tomaterna och finfördela/mosa dem lätt.
- Tillsätt tomatpurén, salt och peppar och 2-3 dl vatten.
- Puttra i 20 minuter och smaka sedan av om det behövs tillsättas lite honung.
- Tillsätt ca 1 dl olivolja (detta är troligen i underkant, är lite försiktigare med olivoljan än vad man är i Grekland).

Fläsk:
- Bryn grytbitarna i olivolja, salta och peppra.
- Häll över vinet och låt det koka in i köttet.

Gigantes:
- Fördela grytbitarna i en ugnsfast form.
- Blanda bönor och tomatsås och häll dem över köttet.
- Koka ur stekpannan för att ta tillvara på skyn från köttet och häll det över bönorna.
- Tillsätt eventuellt vatten.
- Ugnskoka i 200 grader i 45-60 minuter tills bönorna är mosiga i konsistensen.
- Rör då och då. Eventuellt kan man behöva spä med vatten (går att byta mot buljong) så rätten inte blir torr.
- Mot slutet, tillsätt dillen så den behåller sin fina färg.

 

Recept på brödet.

12-13 dl vetemjöl special (byt ev ut 1-2 dl till valfritt grovt mjöl)
5 dl ljummet vatten
8 min i assistent
50 gram jäst tillsättes
2 min i assistent.
2 tsk salt
2 min i assistent
Jäs 1 timme
Dela degen i 3 delar. Sno ihop till tre baguetter (bearbeta inte degen).
Degen är lite kladdig, den ska vara det.
Jäs 30 min
Grädda i 275° i 20 minuter med en vattenfylld långpanna under plåten.
(Man kan även ha i 25 gr jäst, men då ska degen jäsa i 2-3 timmar.)

Recept: Camilla Eklund.

 

Fler recept på grekisk mat »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera