Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Plocka oliver på Naxos. Del 2.

Idag bjöds vi på fint väder igen, och det betydde att det var dags att plocka oliver igen. Vi körde till farmen efter frukost där vi mötte våra olivplockarvänner. Det finns en privat kyrka på farmen. Att det finns privata kyrkor i Grekland känner nog inte alla till, men så är det.

Det finns ju en myt om att det på vissa öar finns 365 kyrkor - som på Ios och på Sifnos - men det stämmer inte att det skulle finnas en kyrka för varje dag på året. Det är en myt. Det byggs nya kyrkor varav en del är privata. Så siffran kan alltså omöjligen stämma.

 

Privata kyrkor och kapell i Grekland.

Den privata kyrkan på farmen där vi plockar oliver.

 

 

Vi plockade alltså oliver idag igen. Det är både roligt och arbetsamt. Eftersom jag och Camilla är svenskar är vi noggrannare än grekerna. Något som märks när man plockar oliver ihop med greker. Vi lät inte en enda oliv sitta kvar på träden, alla skulle plockas av. Medan grekerna plockade lite hursomhelst, och när de var klara med ett träd satt det många oliver kvar. Å andra sidan hann grekerna med fler träd än vad vi gjorde, så de plockade fler oliver än vad vi gjorde under samma tid. Grekerna vann alltså. Egentligen plockar man inte så många oliver, de flesta kammas ner.

Här är några bilder från dagens olivplockning.


Plocka oliver i Grekland.

Att plocka oliver är ett slitsamt men roligt jobb.

 

Att plocka oliver i Grekland är ett slitsamt men roligt jobb.

Camilla och jag var noggrannare än grekerna, men de var mer effektiva.

 

Kamma ner oliver från olivträden. Naxos. Grekland.

Vi använde sådana här kammar och plockade även med fingrarna.

 

Rensa oliver från löv, grenar och smuts i Grekland.

Att rensa de nyplockade oliverna är lika tålamodsprövande som att rensa kantareller.

 

 

Lunch med lokala produkter från Naxos.

Det kanske bästa med att plocka oliver är lunchpauserna. :-)


Lokala ostar från Naxos i Grekland.

Denna dag slapp vi äta grismage. Vi bjöds på gott lantbröd, oliver, ost och vin. Allt från Naxos.

 

Plocka oliver från olivträd i en olivlund på Naxos i Grekland.

Efter lunchen fortsatte slitgörat med att rensa bland oliverna.

 

 

Koronos. Naxos.

På vägen hem till Naxos stad stannade vi till i vår favoritby Koronos.

 

Marmorbrotten i Kinidaros på Naxos.

Vi stanande även till vid marmorbrotten i Kinidaros.

 

Dagens vackra väder förbyttes senare på eftermiddagen till ett rejält oväder. Att resa i Grekland under lågsäsong är sannerligen nyckfullt. Om man är beroende av sol och värme vill säga. Vi gillar att det är alla väder på samma gång.

När vi gick ut på vår sedvanliga kvällsrunda var det grymt kallt ute. Gissa om vi frös. Ändå var klockan bara sju på kvällen. Men vi visste att vi snart skulle få en värmande ouzo på hamnpromenaden, och sedan en god middag i värmen på en fullsatt Restaurant Metaxi Mas, så vi var glada och lyckliga ändå. Det finns egentligen bara en nackdel med att vara i Grekland under lågsäsong: att man måste äta inomhus. Tyvärr har Grekland ännu inte infört rökförbud på restaurangerna. Kläderna stinker efter en kväll på lokal.

 


 

Kalla kvällar på Naxos i Grekland.

På väg till Metaxi Mas för kvällens middag. Brrr så kallt!

 

« Föregående dag | Startsidan | Nästa dag »

 

Naxos på Kalimera »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera