ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Kapris i Grekland |
Kapris (Capparis spinosa) är en buske som växer i Medelhavsområdet. Det engelska namnet för kapris är caper och det grekiska är káppari. Kapris används ofta som smaktillsats i bland annat sallad, och som en ingrediens i en del medelhavsrecept. Växten har också länge använts i traditionell medicin. Olika delar av kaprisbuskarna används inom folkmedicin - inte bara knoppar, frukter, blad och skott, utan även bark och rötter - mot allehanda åkommor: alltifrån huvudvärk, tandvärk, magproblem och reumatism till högt blodtryck, viktminskning, hemorrojder och ormbett.
Kaprisbuske i Lissos på södra Kreta.
Kaprisbuske i Ktikados på Tinos.
|
Jag skulle tro att det finns lika många människor som älskar kapris som det är människor som inte gillar kapris. Jag tillhör den förstnämnda kategorin. Jag tokgillar kapris! Om jag får kapris i en grekisk sallad reser jag mig upp och utbrister: hurra! Ibland innehåller salladen både kaprisbär och kaprisblad. Då utbrister jag gärna: hurra, hurra! I Sverige används kapris i biff à la Lindström och som tillbehör till bland annat wienerschnitzel och råbiff, samt på pizzor. Det är en nödvändig ingrediens i tartarsås och passar även bra i remouladsås. Jag tycker inte bara att kapris är supergott, buskarna är fantastiskt vackra också, som du kan se på bilderna ovan. Även grekiska sallader med kapris är extra vackra. Tycker jag. Som ni kan se på nedanstående bilder.
Grekisk sallad med kapris i Gialova på Peloponnesos.
Grekisk sallad med kapris och kaprisblad i Katsadia på Lipsi.
Grekisk sallad med kaprisblad i Agios Antonios på Tilos.
Kalimeras botaniska trädgård » |
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera |